Verschillende generaties werken samen in het Erasmus Maris project “The hunt for microplastics”

Verschillende generaties leerlingen van de scholen in Tessenderlo zijn betrokken in het Erasmus Maris project “The hunt for microplastics”. Eind maart komen verschillende scholen en organisaties uit Europa samen in Valencia waar het onderzoek in beeld gebracht wordt en waar de leerlingen ook de kans krijgen om mee te varen op een zeilboot. Deze zeilboot wordt ons ter beschikking gesteld door de “Generalitat Valenciana” waarmee de leerlingen zelf microplastics vissen op zee. 

“Het doel van het Erasmus Maris project is om banden te creëren tussen wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, zoals het Joint Research Center (European Commission) en Universiteit Gent en scholen over gans Europa”, vertelt coördinator Kamel Labibes van Ayam Sailing Europe. “We willen zoveel mogelijk mensen laten participeren in een groots burgeronderzoek in het kader van het behoud van het maritieme milieu. We willen vooral dat het een duurzaam project wordt waar we de komende jaren samen aan kunnen werken, telkens rond verschillende maritieme thema’s. De focus ligt nu op microplastics.”

Het project heeft ondertussen al heel wat partners die samenwerken om het project te doen slagen. De dames uit de richting Mode en Creatie van CVO HIK met vestiging in Tessenderlo naaien momenteel grote manta netten. De leerlingen uit de richting Lassen-constructie OV3 van de secundaire scholen Sint-Ferdinand in Lummen staan in voor het bouwen van de metalen constructies en de leerlingen van Multimedia OV4 met vestiging op Campus MAX STEM brengen het project in beeld. Tot slot gaan ook de leerlingen van de richting Industriële Wetenschappen van Campus MAX STEM aan de slag met data dat voort zal komen uit de verschillende stalen van rivieren en waterlopen uit de buurt en de verschillende stalen uit Middellandse zee.