Spannend nieuws!

Anneleen Tordoir, praktijkleraar Drukken werd genomineerd als praktijkleraar van het jaar. Ze zit bij de top 50 van 18 000 nominaties. Op maandag 26 juni maakt Klasse de winnaar bekend. We duimen alvast voor Anneleen!

Verschillende generaties leerlingen van de scholen in Tessenderlo zijn betrokken in het Erasmus Maris project “The hunt for microplastics”. Eind maart komen verschillende scholen en organisaties uit Europa samen in Valencia waar het onderzoek in beeld gebracht wordt en waar de leerlingen ook de kans krijgen om mee te varen op een zeilboot. Deze zeilboot wordt ons ter beschikking gesteld door de “Generalitat Valenciana” waarmee de leerlingen zelf microplastics vissen op zee. 

“Het doel van het Erasmus Maris project is om banden te creëren tussen wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, zoals het Joint Research Center (European Commission) en Universiteit Gent en scholen over gans Europa”, vertelt coördinator Kamel Labibes van Ayam Sailing Europe. “We willen zoveel mogelijk mensen laten participeren in een groots burgeronderzoek in het kader van het behoud van het maritieme milieu. We willen vooral dat het een duurzaam project wordt waar we de komende jaren samen aan kunnen werken, telkens rond verschillende maritieme thema’s. De focus ligt nu op microplastics.”

Het project heeft ondertussen al heel wat partners die samenwerken om het project te doen slagen. De dames uit de richting Mode en Creatie van CVO HIK met vestiging in Tessenderlo naaien momenteel grote manta netten. De leerlingen uit de richting Lassen-constructie OV3 van de secundaire scholen Sint-Ferdinand in Lummen staan in voor het bouwen van de metalen constructies en de leerlingen van Multimedia OV4 met vestiging op Campus MAX STEM brengen het project in beeld. Tot slot gaan ook de leerlingen van de richting Industriële Wetenschappen van Campus MAX STEM aan de slag met data dat voort zal komen uit de verschillende stalen van rivieren en waterlopen uit de buurt en de verschillende stalen uit Middellandse zee.

Het tweede trimester is reeds van start gegaan, het diploma van onze laatstejaars nadert meer en meer. Maar dan wacht de leerlingen alweer een nieuwe uitdaging: vroeg of laat komen ze op de arbeidsmarkt terecht en gaan ze op zoek naar hun droomjob. Om hen alvast wat op weg te helpen, organiseerden we op donderdag 16 februari opnieuw een sollicitatiedag.

In de voormiddag stonden er heel wat workshops en infosessies op het programma. Zo kwamen de PXL, de brandweer, VDAB, sectorfederatie bouw (Constructiv) en Meet the Youngsters langs. In de namiddag vonden sollicitatiegesprekken plaats met de interimkantoren.

We gaan ervan uit dat er geen betere voorbereiding is op de arbeidsmarkt dan een echte sollicitatie, inclusief brief en gesprek. In totaal werden er meer dan 100 sollicitatiegesprekken gevoerd. Dit leerrijke project kwam tot stand door een samenwerking tussen Campus MAX STEM en verschillende interimkantoren uit de omgeving.

Het mooie is dat dit project perfect past in de opleiding van onze jongeren en dat het eens te meer een brug slaat tussen onderwijs en bedrijfswereld. Bovendien kunnen wij het geheel kosteloos aanbieden aan onze leerlingen.

Onze leerlingen maakten als voorbereiding op deze dag een brief en cv. De afgevaardigde van een interimkantoor peilde tijdens een individueel sollicitatiegesprek naar de motivatie, flexibiliteit, competenties en het inzicht van de leerling. Er werden ook tips gegeven om toekomstige sollicitaties goed aan te pakken. Dit sollicitatiegesprek is bovendien een goede voorbereiding op de GIP wanneer de leerlingen hun eindwerk moet voorstellen aan een jury.

Leerlingen geven De Kriekel een opfrisbeurt. 

De leerlingen van Campus MAX STEM in Tessenderlo kregen een uitdagende en creatieve opdracht van het gemeentebestuur: het bekende kunstwerk De Kriekel in Schoot een opfrisbeurt geven.

“Sinds vele jaren staat het kunstwerk bij cultuurhuis de Kriekel in Schoot. Door de jaren heen kwam hier slijt op, zo ontbrak er bijvoorbeeld een stuk van de vleugel en de sprieten waren verdwenen. Deze had duidelijk nood aan een grondige restauratie, we zijn blij dat het gemeentebestuur aan onze school dacht en dat zo deze opdracht in handen kwam van onze leerlingen”, vertelt Jef Sprengers, leerkracht lassen. 

Ook de leerlingen van 5 Lassen zijn blij met deze opdracht. “Creatief aan de slag met metaal en inox, het zorgt voor wat afleiding binnen onze lessen. Meestal werken we aan oefenstukken, leren we de verschillende lastechnieken aan, maken we verschillende vormen of doen we plooiwerk. Nu mochten we de vleugels repareren en nieuwe sprieten maken. Hier zijn we heel fier op en bovendien kunnen we De Kriekel ook later nog zien als we in Schoot komen”, vertellen Adrian en Quinten enthousiast.

Campus MAX biedt sinds dit schooljaar de nieuwe STEM-richting Biotechnieken aan. “Met de vele chemiebedrijven in de buurt en zelfs eentje als buur vonden we het noodzakelijk om deze opleiding op te nemen in ons studieaanbod”, zegt pedagogisch directeur Sophie Adamczewski. De richting Biotechnieken is een theoretisch-praktische studierichting waar naast een brede algemene vorming ook veel aandacht gaat naar wetenschappen. Leerlingen krijgen er een sterke basis waarbij ze ook kunnen doorstromen naar hogere studies.

Nu krijgen de leerlingen van die nieuwe richting dus ook les in het labo van chemiebedrijf Vynova. “We zijn heel blij dat we mogen gebruikmaken van de professionele infrastructuur van Vynova”, zegt chemieleerkracht Inge Schelles. “Zo proeven onze leerlingen al eens van het werken in een echt labo en zien ze ook andere laboranten aan het werk. Daarnaast leren we hen ook meteen werken volgens de veiligheidsvoorschriften van een Seveso-bedrijf. We werken al meerdere jaren nauw samen met Vynova, zo zijn er leerlingen uit de duale richtingen Elektromechanische technieken en de richting Chemische procestechnieken die er hun competenties behalen. Er is nog steeds een heel grote vraag naar deze profielen in de chemische industrie.”

Op dinsdag 5 oktober bleven de deuren van Campus MAX STEM voor één dag gesloten en brachten we cultuur en samenleving een stapje dichter bij onze leerlingen. Elke klas organiseerde en beleefde samen met de klascoach een teambuilding met een maatschappelijke, sociale of culturele activiteit. Het werd een dag waarop genoten werd en waarop er grenzen verlegd werden!

Zo werd er zwerfvuil opgeruimd van Gerhagen tot op het strand van Oostende. Via leerrijke workshops en spelmomenten bezorgden onze leerlingen de kleuters en lagereschoolkinderen een onvergetelijke dag. Heel wat musea, historische gebouwen en streetart in verschillende steden in Vlaanderen werden bezocht en bezichtigd en andere culturen werden opgesnoven.

Sinds dat vervelende coronavirus kreeg de cultuursector immers een flinke deuk. Als school probeerden we daarom cultuur bij onze leerlingen een duwtje in de rug te geven en de kijk op de samenleving te verrijken. Meer dan geslaagd en nu op naar de volgende editie van onze Breek uit-dag!

“Ondanks de huidige coronamaatregelen wilden we onze leerlingen toch een mooi en onvergetelijk afscheid bezorgen. Via deze ludieke drive-through hadden we de kans om onze leerlingen te feliciteren met het behalen van hun diploma. We zijn ervan overtuigd dat de leerlingen met hun STEM-diploma de ideale basis hebben meegekregen om verder te studeren of om aan het werk te gaan op de arbeidsmarkt”, vertelt Sophie Adamczewski.

Campus MAX STEM ontvangt laptops van Chevron Phillips 

Sinds de huidige Corona-pandemie werd het duidelijk dat alle leerlingen en personeel toegang moeten hebben tot digitaal onderwijs. Chevron Phillips Chemicals International NV wou hun steentje bijdragen en schonk 40 laptops aan Campus MAX STEM in Tessenderlo.

Marleen Plessers van Chevron Phillips kwam op donderdagmiddag langs op de school om de laptops te schenken. Pedagogisch directeur Sophie Adamczewski mocht ze samen met enkele leerlingen in ontvangst nemen. “We zijn heel blij met deze schenking want op die manier kunnen we leerlingen extra kansen geven of eventueel leerkrachten verder ondersteunen. We bekijken met ons ICT-team hoe we deze verder gaan verdelen”, vertelt Sophie Adamczewski. 

“Elk jaar zijn er in ons bedrijf toestellen die afgeschreven zijn en moeten we voor ons personeel nieuwe toestellen aankopen. De oude zijn nog perfect in orde en kunnen dus zeker ingezet worden op school”, verduidelijkt Marleen Plessers.

De school werkt al enkele jaren nauw samen met Chevron Phillips in het kader van hun opleiding Duaal leren in de richting Chemische procestechnieken. Zo zijn er momenteel 2 leerlingen onder de vorm van werkplekleren aan de slag in het bedrijf.