Technologische wetenschappen: durf jij de uitdaging aan?

Dat de richting Technologische wetenschappen een typische jongensrichting is, daar zijn we al een tijdje van op terug gekomen. Jaar na jaar merken we op Campus MAX STEM dat er meer en meer meisjes kiezen voor deze doorstroomrichting in de tweede graad. En gelijk hebben ze! In dit korte interview vertellen Elena, Janthe, Helena en Mart (vier meisjes!) over hun ervaringen binnen Technologische wetenschappen en de grootste verschillen met de eerste graad. Let’s go!

Dag dames, fijn dat jullie tijd willen vrijmaken. Vertel eens, waarom hebben jullie voor deze richting gekozen?

Helena: “Voor mij was het vooral het deeltje programmeren dat me leuk leek. Ik zou later ook graag ingenieur willen worden en deze richting is de ideale voorbereiding, lijkt me.”

Janthe: “Ja, klopt. Ik heb me ook laten overtuigen door de filmpjes die op de website te vinden zijn. Die spraken me echt aan om te kiezen voor deze richting.”

 

Is er een groot verschil tussen het tweede en het derde jaar?

Elena: “In het derde jaar ga je dieper in op bepaalde vakken. Bij Technologische Wetenschappen is dat wiskunde, mechanica, elektriciteit en engineering. Deze vakken zijn allemaal aparte vakken en ook je hoofdvakken. In het tweede jaar had je de ruimte niet om dieper in te gaan op de leerstof en die heb je nu wel.”

Helena: “De leerstof is ook wel iets moeilijker dan vorig jaar.”

Is er een vak waarbij de tijd écht voorbij vliegt?

unaniem: “Tijdens engineering!” (lacht)

Mart:We hebben dit vak 4 lesuren per week, maar we hebben elke week bijna tijd te kort.”

Janthe: “Het is inderdaad heel leuk omdat we de theorie die we zien tijdens de lessen mechanica en elektriciteit dadelijk omzetten in een projectje. Dat geeft dadelijk ook heel veel voldoening.”

 

Hoeveel uren werk je thuis nog voor school?

Mart: “Tgoh, dat hangt een beetje van week tot week af. In weken waar we niet zo veel toetsen hebben, is dit ongeveer een half uurtje. Maar er zijn ook weken bij waarbij ik 1,5-2 uur na school moet studeren.”

Elena: “ Ik ook zoiets. En het is ook belangrijk om je schoolwerk wat te plannen en bij te houden. Anders kan je wel eens in de problemen komen.”

Helena: “Ik werk ook wel echt meer voor school dan vorig jaar, hoor. Maar ik vind dat zeker niet erg. Bij mij varieert het tussen 1 en 3 uur, denk ik.”

Janthe: “Ja, Ik ga akkoord met wat de rest zegt. Het varieert, maar ik doe wel elke dag iets voor school.”

Heb je tips of advies voor andere meisjes die overwegen om Technologische Wetenschappen te gaan studeren?

Mart: “Zeker! Maak je geen zorgen dat je in een jongensklas terecht komt. Ook al kiezen je vriendinnen voor een andere richting, je moet kiezen wat JIJ wilt. En euhm… je maakt sowieso nieuwe vrienden in de richting. Neem het van mij aan!”

Janthe: “Inderdaad. Laat je hierdoor niet tegenhouden om te kiezen voor deze fijne richting. Wij hebben trouwens een superleuke klas! Geloof in jezelf en laat je niet tegenhouden door anderen!”

"Het leukste aan Technologische wetenschappen is dat we de theorie dadelijk toepassen in de praktijk. Zo zitten we niet vaak stil en onthouden we alles ook beter."

Elena, Janthe, Helena en Mart